Waarom verstandskies trekken

Waarom verstandskies trekken

Verstandskiezen, ook wel derde molaren genoemd, zijn de laatste tanden die doorkomen in de mond. Ze bevinden zich helemaal achteraan in de mond, meestal boven en onder. In sommige gevallen kunnen verstandskiezen problemen veroorzaken en is het nodig om ze te laten trekken. In dit artikel zullen we de redenen bespreken waarom verstandskiezen getrokken moeten worden.

1. Gebrek aan ruimte

Een van de meest voorkomende redenen om verstandskiezen te laten trekken, is het gebrek aan ruimte in de mond. Vaak is er niet genoeg ruimte voor de verstandskiezen om volledig door te breken. Dit kan leiden tot pijn, ontstekingen en andere complicaties. Het trekken van de verstandskiezen kan deze problemen voorkomen.

2. Verkeerde groei

Soms groeien verstandskiezen in de verkeerde richting, bijvoorbeeld naar binnen, naar buiten of schuin. Dit kan leiden tot problemen met de omliggende tanden, zoals scheefstand of beschadiging van het tandvlees. Het trekken van de verstandskiezen kan deze problemen corrigeren en verdere schade voorkomen.

3. Tandbederf

Verstandskiezen bevinden zich op een moeilijk bereikbare plek in de mond, waardoor ze vaak moeilijk schoon te houden zijn. Dit kan leiden tot tandbederf en gaatjes. Als het tandbederf te ver gevorderd is, kan het nodig zijn om de verstandskies te trekken om verdere schade aan omliggende tanden te voorkomen.

4. Ontstekingen

Doordat verstandskiezen vaak niet volledig kunnen doorkomen, kan er een flapje tandvlees ontstaan dat deels over de verstandskies heen ligt. Dit flapje kan voedselresten en bacteriën vasthouden, wat kan leiden tot ontstekingen en infecties. Het trekken van de verstandskies kan deze ontstekingen voorkomen en de mondgezondheid verbeteren.

5. Cystevorming

In sommige gevallen kan er een cyste ontstaan rondom een verstandskies die niet volledig is doorgebroken. Een cyste is een met vocht gevulde holte die schade kan veroorzaken aan omliggende tanden, kaakbot en zenuwen. Het verwijderen van de verstandskies en de cyste is essentieel om verdere complicaties te voorkomen.

Conclusie

Hoewel niet iedereen problemen ondervindt met hun verstandskiezen, zijn er verschillende redenen waarom het trekken van deze tanden noodzakelijk kan zijn. Gebrek aan ruimte, verkeerde groei, tandbederf, ontstekingen en cystevorming zijn enkele van de belangrijkste redenen om verstandskiezen te laten verwijderen. Het is belangrijk om regelmatig een tandarts te bezoeken en eventuele problemen met verstandskiezen tijdig te laten behandelen om verdere complicaties te voorkomen.

Plaats een reactie