Waarom subcutaan injecteren

Waarom subcutaan injecteren

Subcutane injectie is een veelgebruikte methode om medicijnen toe te dienen. Het is een techniek waarbij medicatie direct onder de huid wordt geïnjecteerd. Deze vorm van injecteren heeft verschillende voordelen en wordt om verschillende redenen toegepast.

Wat is een subcutane injectie?

Een subcutane injectie is een injectie die wordt gegeven in het onderhuidse vetweefsel, net onder de huid. Het wordt meestal toegediend met behulp van een dunne naald en een spuit. De naald wordt onder een hoek van 45 graden in de huid gestoken en de medicatie wordt langzaam geïnjecteerd.

Waarom wordt subcutaan injecteren gebruikt?

Subcutane injectie wordt om verschillende redenen gebruikt. Hier zijn enkele belangrijke redenen waarom deze methode wordt toegepast:

 • Makkelijke toediening: Subcutane injecties zijn relatief eenvoudig uit te voeren en vereisen geen gespecialiseerde training. Dit maakt het mogelijk voor patiënten om zelf hun medicatie toe te dienen, wat het gemak en de flexibiliteit vergroot.
 • Langzame en geleidelijke opname: Subcutane injecties zorgen voor een langzame en geleidelijke opname van medicatie in het lichaam. Dit kan voordelig zijn bij medicijnen die langzaam moeten worden vrijgegeven of een langdurig effect moeten hebben.
 • Minder pijnlijk: Subcutane injecties zijn over het algemeen minder pijnlijk dan intramusculaire injecties, waarbij de naald dieper in het spierweefsel wordt gestoken. Dit maakt het een geschikte optie voor patiënten die gevoelig zijn voor pijn of angst hebben voor naalden.
 • Geschikt voor bepaalde medicijnen: Sommige medicijnen zijn specifiek ontwikkeld om subcutaan te worden toegediend. Deze medicijnen hebben een optimale werking wanneer ze direct onder de huid worden geïnjecteerd.
 • Minder risico op complicaties: Subcutane injecties hebben over het algemeen minder risico op complicaties in vergelijking met andere vormen van injecties, zoals intraveneuze injecties. Dit maakt het een veiligere optie voor patiënten met bepaalde medische aandoeningen.

Welke medicijnen worden subcutaan toegediend?

Verschillende soorten medicijnen kunnen subcutaan worden toegediend. Enkele voorbeelden zijn:

 • Insuline: Insuline wordt vaak subcutaan toegediend bij patiënten met diabetes. Het helpt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel.
 • Heparine: Heparine wordt subcutaan toegediend om bloedstolsels te voorkomen of te behandelen.
 • Epinefrine: Epinefrine wordt subcutaan toegediend bij ernstige allergische reacties, zoals anafylaxie.
 • Anticoagulantia: Sommige anticoagulantia worden subcutaan toegediend om bloedstolsels te voorkomen.

Hoe wordt een subcutane injectie gegeven?

Het geven van een subcutane injectie vereist enige kennis en vaardigheid. Hier zijn de basisstappen voor het geven van een subcutane injectie:

 1. Was uw handen grondig met water en zeep.
 2. Kies een geschikte injectieplaats, zoals de buik, dij of bovenarm.
 3. Reinig de injectieplaats met een alcoholswab en laat het drogen.
 4. Trek met één hand de huid strak op de injectieplaats.
 5. Steek de naald onder een hoek van 45 graden in de huid.
 6. Controleer of er geen bloed in de spuit zit en injecteer langzaam de medicatie.
 7. Trek de naald eruit en druk zachtjes op de injectieplaats met een schoon watje.
 8. Gooi de gebruikte naald en spuit weg in een speciale naaldcontainer.

Conclusie

Subcutane injectie is een veelgebruikte methode om medicijnen toe te dienen. Het biedt verschillende voordelen, waaronder gemakkelijke toediening, langzame opname, minder pijn en minder risico op complicaties. Het wordt gebruikt voor verschillende medicijnen, zoals insuline, heparine en epinefrine. Het geven van een subcutane injectie vereist enige kennis en vaardigheid, maar kan met de juiste instructies veilig worden uitgevoerd.

Plaats een reactie