Waarom steunkousen

Waarom steunkousen

Steunkousen zijn een veelgebruikt hulpmiddel voor mensen met verschillende medische aandoeningen. Ze worden vaak voorgeschreven door artsen en specialisten om verschillende redenen. In dit artikel zullen we de voordelen en het belang van steunkousen bespreken.

Wat zijn steunkousen?

Steunkousen, ook wel compressiekousen genoemd, zijn elastische kousen die druk uitoefenen op de benen. Ze zijn ontworpen om de bloedcirculatie te verbeteren en zwelling te verminderen. Steunkousen zijn verkrijgbaar in verschillende compressieklassen, afhankelijk van de mate van druk die ze uitoefenen.

Waarom steunkousen gebruiken?

Er zijn verschillende redenen waarom steunkousen worden gebruikt:

 • Verbetering van de bloedcirculatie: Steunkousen helpen de bloedcirculatie in de benen te verbeteren. Ze oefenen druk uit op de aderen, waardoor het bloed gemakkelijker terug kan stromen naar het hart. Dit kan helpen bij het voorkomen van bloedstolsels en spataderen.
 • Vermindering van zwelling: Steunkousen kunnen helpen bij het verminderen van zwelling in de benen en enkels. Ze oefenen druk uit op de weefsels en voorkomen dat vocht zich ophoopt.
 • Behandeling van spataderen: Steunkousen kunnen ook worden gebruikt bij de behandeling van spataderen. Ze helpen de druk in de aderen te verminderen en voorkomen dat de spataderen verergeren.
 • Preventie van trombose: Steunkousen worden vaak aanbevolen voor mensen die een verhoogd risico hebben op trombose, zoals mensen die lange tijd stilzitten tijdens een vliegreis. De druk die door de kousen wordt uitgeoefend, helpt de bloedstroom te bevorderen en vermindert het risico op bloedstolsels.
 • Ondersteuning tijdens zwangerschap: Zwangere vrouwen kunnen ook baat hebben bij het dragen van steunkousen. Ze helpen bij het verminderen van zwelling en vermoeidheid in de benen, die vaak voorkomen tijdens de zwangerschap.

Wie heeft baat bij steunkousen?

Steunkousen kunnen nuttig zijn voor verschillende groepen mensen, waaronder:

 • Mensen met een zittende levensstijl of die langdurig moeten staan, zoals kantoorpersoneel, vrachtwagenchauffeurs en verpleegkundigen.
 • Mensen met een verhoogd risico op trombose, zoals ouderen, mensen met overgewicht en mensen met een voorgeschiedenis van trombose.
 • Mensen met spataderen of andere veneuze aandoeningen.
 • Zwangere vrouwen die last hebben van zwelling en vermoeidheid in de benen.
 • Mensen die herstellen van een operatie of letsel aan de benen.

Hoe steunkousen te dragen?

Het is belangrijk om steunkousen op de juiste manier te dragen om de maximale voordelen te behalen. Hier zijn enkele tips:

 1. Trek de steunkousen ’s ochtends aan, voordat de benen opzwellen.
 2. Zorg ervoor dat de kousen gelijkmatig over het been worden verdeeld en geen plooien of vouwen bevatten.
 3. Trek de kousen voorzichtig omhoog, zonder te trekken of te veel druk uit te oefenen.
 4. Verzeker u ervan dat de kousen goed passen en niet te strak of te los zitten.
 5. Volg de instructies van uw arts of specialist met betrekking tot de duur van het dragen van de steunkousen.

Conclusie

Steunkousen zijn een effectief hulpmiddel om de bloedcirculatie te verbeteren, zwelling te verminderen en verschillende medische aandoeningen te behandelen. Ze kunnen nuttig zijn voor mensen met een zittende levensstijl, mensen met spataderen, zwangere vrouwen en mensen die herstellen van een operatie of letsel aan de benen. Het is belangrijk om steunkousen op de juiste manier te dragen om de maximale voordelen te behalen. Raadpleeg altijd uw arts of specialist voor advies op maat.

Plaats een reactie