Waarom snurken mensen

Waarom snurken mensen

Snurken is een veelvoorkomend probleem dat veel mensen treft. Het kan niet alleen de slaapkwaliteit van de snurker zelf beïnvloeden, maar ook die van hun partners of huisgenoten. In dit artikel zullen we onderzoeken waarom mensen snurken en wat de mogelijke oorzaken en oplossingen zijn.

Wat is snurken?

Snurken is het geluid dat wordt veroorzaakt door een vernauwing in de luchtwegen tijdens het slapen. Het geluid ontstaat wanneer de luchtstroom belemmerd wordt door de zachte weefsels in de keel, zoals de huig en de tong. Dit leidt tot trillingen en het bekende snurkgeluid.

De oorzaken van snurken

Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van snurken. Hieronder volgt een lijst met mogelijke oorzaken:

 • Overgewicht: Overgewicht kan leiden tot een ophoping van vetweefsel rond de keel, wat de luchtwegen kan vernauwen en snurken kan veroorzaken.
 • Anatomie van de luchtwegen: Sommige mensen hebben van nature smallere luchtwegen, waardoor ze vatbaarder zijn voor snurken.
 • Alcohol en slaapmiddelen: Het gebruik van alcohol en slaapmiddelen kan de spieren in de keel ontspannen, waardoor de luchtwegen vernauwen en snurken kan optreden.
 • Roken: Roken kan ontstekingen en zwellingen in de keel veroorzaken, wat de luchtwegen kan vernauwen en snurken kan veroorzaken.
 • Allergieën en verkoudheid: Tijdelijke verstopping van de neus door allergieën of verkoudheid kan snurken veroorzaken.

De gevolgen van snurken

Hoewel snurken vaak als een onschuldig probleem wordt beschouwd, kan het verschillende negatieve gevolgen hebben:

 • Slaapstoornissen: Snurken kan leiden tot slaapstoornissen, zowel bij de snurker zelf als bij hun partners of huisgenoten.
 • Vermoeidheid: Door een verstoorde slaap kunnen snurkers overdag last hebben van vermoeidheid en een gebrek aan energie.
 • Relatieproblemen: Het constante snurkgeluid kan leiden tot irritatie en spanningen in relaties.
 • Gezondheidsproblemen: Ernstig snurken kan wijzen op een onderliggende medische aandoening, zoals slaapapneu, wat kan leiden tot een verhoogd risico op hartaandoeningen en andere gezondheidsproblemen.

Behandelingen en oplossingen

Gelukkig zijn er verschillende behandelingen en oplossingen beschikbaar voor mensen die last hebben van snurken. Hier zijn enkele mogelijke opties:

 • Leefstijlaanpassingen: Gewichtsverlies, stoppen met roken en het vermijden van alcohol en slaapmiddelen kunnen helpen bij het verminderen van snurken.
 • Verandering van slaaphouding: Het slapen op de zij in plaats van op de rug kan de luchtwegen openhouden en snurken verminderen.
 • Anti-snurk apparaten: Er zijn verschillende apparaten op de markt die kunnen helpen bij het openhouden van de luchtwegen, zoals neusspreiders, mondstukken en kinbanden.
 • Medische behandelingen: In sommige gevallen kan een medische ingreep, zoals een operatie aan de keel of het gebruik van een CPAP-apparaat bij slaapapneu, nodig zijn.

Conclusie

Snurken is een veelvoorkomend probleem dat verschillende oorzaken kan hebben, variërend van overgewicht tot anatomische factoren. Het kan leiden tot slaapstoornissen, vermoeidheid en zelfs gezondheidsproblemen. Gelukkig zijn er verschillende behandelingen en oplossingen beschikbaar om snurken te verminderen of te elimineren. Als je last hebt van snurken, is het raadzaam om een arts te raadplegen om de onderliggende oorzaak te achterhalen en de juiste behandeling te krijgen.

Plaats een reactie