Waarom NHG

Waarom NHG

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een begrip in Nederland. Het biedt huizenkopers en hypotheekverstrekkers verschillende voordelen en zekerheden. In dit artikel zullen we dieper ingaan op waarom NHG een verstandige keuze kan zijn bij het afsluiten van een hypotheek.

Wat is NHG?

NHG is een garantie die wordt verstrekt door de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW). Het biedt bescherming aan hypotheekverstrekkers in het geval dat de huizenkoper de hypotheeklasten niet meer kan betalen. Hierdoor kunnen hypotheekverstrekkers een lagere rente aanbieden, omdat het risico voor hen kleiner is. NHG is van toepassing op hypotheken tot een bepaald bedrag, dat jaarlijks wordt vastgesteld.

Voordelen voor huizenkopers

Er zijn verschillende redenen waarom huizenkopers kunnen profiteren van NHG:

  • Lagere rente: Met NHG kunnen huizenkopers profiteren van een lagere rente op hun hypotheek. Dit kan aanzienlijke besparingen opleveren gedurende de looptijd van de lening.
  • Meer financiële ruimte: NHG biedt huizenkopers de mogelijkheid om een hogere hypotheek te krijgen ten opzichte van een hypotheek zonder NHG. Dit kan helpen bij het financieren van de aankoop van een woning.
  • Bescherming tegen restschuld: Als de huizenkoper gedwongen wordt om de woning te verkopen en er blijft een restschuld over, dan kan NHG deze restschuld geheel of gedeeltelijk kwijtschelden. Dit geeft huizenkopers meer zekerheid en voorkomt financiële problemen.

Voordelen voor hypotheekverstrekkers

Ook hypotheekverstrekkers hebben baat bij het aanbieden van hypotheken met NHG:

  • Lager risico: Doordat NHG een garantie biedt, lopen hypotheekverstrekkers minder risico op wanbetaling. Dit stelt hen in staat om lagere rentetarieven aan te bieden en meer hypotheken te verstrekken.
  • Snellere verkoop van woningen: Als een huizenkoper met NHG de woning gedwongen moet verkopen, kan NHG de restschuld kwijtschelden. Dit maakt het voor hypotheekverstrekkers gemakkelijker om de woning te verkopen en het verlies te beperken.
  • Vertrouwen van investeerders: Hypotheekverstrekkers die hypotheken met NHG aanbieden, genieten vaak meer vertrouwen van investeerders. Dit kan leiden tot gunstigere financieringsvoorwaarden voor de hypotheekverstrekker.

Voorwaarden en beperkingen

Hoewel NHG veel voordelen biedt, zijn er ook bepaalde voorwaarden en beperkingen waar huizenkopers rekening mee moeten houden:

  • Maximale hypotheek: NHG is alleen van toepassing op hypotheken tot een bepaald bedrag. Dit bedrag wordt jaarlijks vastgesteld en kan variëren.
  • Verplichte NHG-premie: Bij het afsluiten van een hypotheek met NHG moet een eenmalige premie worden betaald. Deze premie is een percentage van het hypotheekbedrag en kan invloed hebben op de totale kosten van de hypotheek.
  • Verplichte taxatie: Bij het aanvragen van NHG is een taxatierapport verplicht. Dit rapport bepaalt de waarde van de woning en kan kosten met zich meebrengen.

Conclusie

NHG biedt zowel huizenkopers als hypotheekverstrekkers verschillende voordelen en zekerheden. Huizenkopers kunnen profiteren van een lagere rente, meer financiële ruimte en bescherming tegen restschuld. Hypotheekverstrekkers hebben baat bij een lager risico, snellere verkoop van woningen en het vertrouwen van investeerders. Het is echter belangrijk om rekening te houden met de voorwaarden en beperkingen van NHG. Over het algemeen kan NHG een verstandige keuze zijn bij het afsluiten van een hypotheek, maar het is altijd verstandig om advies in te winnen bij een financieel adviseur.

Plaats een reactie