Waarom moet je niezen

Waarom moet je niezen

Heb je je ooit afgevraagd waarom je soms plotseling moet niezen? Niezen is een reflexmatige handeling van het lichaam die optreedt wanneer er irriterende stoffen in de neus terechtkomen. Het is een manier van het lichaam om deze stoffen te verwijderen en de neus vrij te maken. In dit artikel zullen we dieper ingaan op waarom je moet niezen en wat er precies gebeurt tijdens het niezen.

Wat is niezen?

Niezen is een plotselinge, krachtige uitademing door de neus en mond. Het wordt veroorzaakt door een prikkeling van het slijmvlies in de neus. Deze prikkeling kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals allergenen, stofdeeltjes, virussen, bacteriën, chemicaliën of zelfs fel licht. Wanneer deze prikkeling optreedt, stuurt het zenuwstelsel een signaal naar de spieren in de neus, keel en borstkas om samen te trekken en een krachtige uitademing te veroorzaken.

Waarom moet je niezen?

Er zijn verschillende redenen waarom je moet niezen. Hier zijn enkele van de belangrijkste:

 • Verwijderen van irriterende stoffen: Niezen is een manier van het lichaam om irriterende stoffen uit de neus te verwijderen. Wanneer je niest, worden deze stoffen uitgestoten en wordt de neus vrijgemaakt.
 • Bescherming van de luchtwegen: Niezen helpt ook bij het beschermen van de luchtwegen. Door krachtig uit te ademen, worden eventuele schadelijke stoffen of ziekteverwekkers die in de neus zijn binnengedrongen, verwijderd voordat ze dieper in de luchtwegen kunnen doordringen.
 • Reactie op allergenen: Voor mensen met allergieën kan niezen een reactie zijn op allergenen zoals pollen, huisstofmijt of dierenhaar. Het lichaam probeert deze allergenen uit de neus te verwijderen door te niezen.
 • Reiniging van de neus: Niezen helpt ook bij het reinigen van de neus. Het verwijdert overtollig slijm, stofdeeltjes en andere verontreinigingen die zich in de neus hebben opgehoopt.

Hoe werkt niezen?

Het niezenproces omvat verschillende stappen:

 1. Prikkeling van het neusslijmvlies: Een irriterende stof komt in contact met het neusslijmvlies, wat een prikkeling veroorzaakt.
 2. Signaal naar het zenuwstelsel: Het zenuwstelsel detecteert de prikkeling en stuurt een signaal naar de spieren in de neus, keel en borstkas.
 3. Samenknijpen van spieren: De spieren in de neus, keel en borstkas trekken samen, waardoor er een krachtige uitademing ontstaat.
 4. Uitstoten van lucht: De lucht, samen met eventuele irriterende stoffen, wordt uitgestoten door de neus en mond.

Hoe kun je niezen voorkomen?

Hoewel niezen een natuurlijke reflex is en meestal niet kan worden voorkomen, zijn er enkele maatregelen die je kunt nemen om het niezen te verminderen:

 • Vermijd allergenen: Als je weet dat je allergisch bent voor bepaalde stoffen, probeer deze dan zoveel mogelijk te vermijden. Dit kan helpen om niezen als gevolg van allergieën te verminderen.
 • Houd je omgeving schoon: Regelmatig schoonmaken en stofzuigen kan helpen om stofdeeltjes en andere irriterende stoffen in je omgeving te verminderen.
 • Gebruik een luchtbevochtiger: Een luchtbevochtiger kan helpen om de luchtvochtigheid in je huis te verhogen, waardoor je neus minder snel uitdroogt en geïrriteerd raakt.
 • Draag een masker: In situaties waarin je wordt blootgesteld aan veel stof, pollen of andere irriterende stoffen, kan het dragen van een masker helpen om het niezen te verminderen.

Conclusie

Niezen is een reflexmatige handeling van het lichaam die optreedt wanneer er irriterende stoffen in de neus terechtkomen. Het is een manier van het lichaam om deze stoffen te verwijderen en de neus vrij te maken. Niezen helpt bij het verwijderen van irriterende stoffen, beschermt de luchtwegen, reageert op allergenen en reinigt de neus. Het niezenproces omvat het prikkelen van het neusslijmvlies, het sturen van een signaal naar het zenuwstelsel, het samenknijpen van spieren en het uitstoten van lucht. Hoewel niezen meestal niet kan worden voorkomen, kunnen maatregelen zoals het vermijden van allergenen, het schoonhouden van de omgeving, het gebruik van een luchtbevochtiger en het dragen van een masker helpen om het niezen te verminderen.

Plaats een reactie