Waarom magnesium slikken

Waarom magnesium slikken

Magnesium is een essentieel mineraal dat een belangrijke rol speelt in het functioneren van ons lichaam. Het is betrokken bij meer dan 300 enzymatische reacties en is nodig voor de productie van energie, de werking van spieren en zenuwen, de regulatie van de bloeddruk en nog veel meer. Ondanks dat magnesium in veel voedingsmiddelen voorkomt, hebben veel mensen toch een tekort aan dit mineraal. Daarom kan het slikken van magnesiumsupplementen een goede optie zijn om aan de dagelijkse behoefte te voldoen.

Voordelen van magnesium slikken

Er zijn verschillende redenen waarom het slikken van magnesium gunstig kan zijn voor onze gezondheid:

 • 1. Verbeterde energieproductie: Magnesium is betrokken bij de productie van ATP, de belangrijkste energiebron in ons lichaam. Een voldoende magnesiumniveau kan helpen bij het verminderen van vermoeidheid en het verhogen van de energielevels.
 • 2. Ondersteuning van spierfunctie: Magnesium is essentieel voor de werking van spieren, inclusief het ontspannen en samentrekken ervan. Het kan helpen bij het verminderen van spierkrampen, spierpijn en spierspanning.
 • 3. Verbeterde slaapkwaliteit: Magnesium kan helpen bij het ontspannen van het zenuwstelsel en het bevorderen van een goede nachtrust. Het kan helpen bij het verminderen van slapeloosheid en het bevorderen van een diepere en meer herstellende slaap.
 • 4. Ondersteuning van de botgezondheid: Magnesium is betrokken bij de opname en het metabolisme van calcium, wat essentieel is voor sterke botten. Het kan helpen bij het voorkomen van osteoporose en het bevorderen van een goede botdichtheid.
 • 5. Regulatie van de bloeddruk: Magnesium speelt een rol bij het ontspannen van de bloedvaten, wat kan helpen bij het verlagen van de bloeddruk. Het kan ook helpen bij het voorkomen van hartaandoeningen en beroertes.

Hoe magnesiumtekorten ontstaan

Hoewel magnesium in veel voedingsmiddelen voorkomt, hebben veel mensen toch een tekort aan dit mineraal. Dit kan verschillende oorzaken hebben:

 • Ondervoeding: Een ongezond voedingspatroon met weinig magnesiumrijke voedingsmiddelen kan leiden tot een tekort.
 • Stress: Langdurige stress kan de magnesiumniveaus in het lichaam uitputten.
 • Medicatiegebruik: Bepaalde medicijnen, zoals diuretica en antibiotica, kunnen de opname en het behoud van magnesium beïnvloeden.
 • Alcoholgebruik: Overmatig alcoholgebruik kan leiden tot een verhoogde uitscheiding van magnesium via de urine.
 • Maag- en darmproblemen: Aandoeningen zoals de ziekte van Crohn en coeliakie kunnen de opname van magnesium verminderen.

Hoe magnesiumsupplementen te gebruiken

Als je denkt dat je een magnesiumtekort hebt of gewoon je magnesiuminname wilt verhogen, kan het slikken van magnesiumsupplementen een goede optie zijn. Hier zijn enkele tips voor het gebruik van magnesiumsupplementen:

 1. Kies de juiste vorm: Er zijn verschillende vormen van magnesiumsupplementen beschikbaar, zoals magnesiumcitraat, magnesiumglycinaat en magnesiumoxide. Overleg met een arts of diëtist om de juiste vorm voor jouw behoeften te bepalen.
 2. Volg de aanbevolen dosering: Lees de instructies op het supplementenlabel en volg de aanbevolen dosering. Neem niet meer dan de aanbevolen hoeveelheid, tenzij geadviseerd door een professional.
 3. Combineer met vitamine D: Vitamine D kan helpen bij de opname van magnesium. Overweeg om een supplement te nemen dat zowel magnesium als vitamine D bevat.
 4. Neem het op het juiste moment in: Magnesiumsupplementen kunnen het beste worden ingenomen met voedsel om de opname te verbeteren. Vermijd het innemen van magnesiumsupplementen met vezelrijke voedingsmiddelen, omdat vezels de opname kunnen verminderen.
 5. Wees geduldig: Het kan enige tijd duren voordat je de voordelen van magnesiumsupplementen opmerkt. Geef het minstens een paar weken de tijd voordat je conclusies trekt.

Conclusie

Magnesium is een essentieel mineraal dat een belangrijke rol speelt in ons lichaam. Het slikken van magnesiumsupplementen kan gunstig zijn voor de energieproductie, spierfunctie, slaapkwaliteit, botgezondheid en bloeddrukregulatie. Veel mensen hebben een magnesiumtekort, wat kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen. Het gebruik van magnesiumsupplementen kan helpen om aan de dagelijkse behoefte te voldoen. Zorg ervoor dat je de juiste vorm en dosering kiest en overleg indien nodig met een professional. Met regelmatig gebruik en geduld zul je mogelijk de voordelen van magnesiumsupplementen ervaren.

Plaats een reactie