Waarom komt Sinterklaas uit Spanje

Waarom komt Sinterklaas uit Spanje

De traditie van Sinterklaas is een van de meest geliefde en bekende feesten in Nederland. Elk jaar kijken kinderen uit naar de komst van Sinterklaas en zijn Pieten. Maar waarom komt Sinterklaas eigenlijk uit Spanje? In dit artikel zullen we de oorsprong en de redenen achter deze traditie onderzoeken.

De oorsprong van Sinterklaas

De oorsprong van Sinterklaas gaat terug tot de 4e eeuw na Christus. Sinterklaas, ook bekend als Sint Nicolaas, was een bisschop in Myra, een stad in het huidige Turkije. Hij stond bekend om zijn vrijgevigheid en liefdadigheid, vooral jegens kinderen. Na zijn dood werd hij heilig verklaard en zijn feestdag, 6 december, werd een belangrijke viering in de katholieke kerk.

In de 16e eeuw werd Sinterklaas geïntroduceerd in Nederland door de katholieke kerk. Het feest werd gevierd op 6 december, de naamdag van Sint Nicolaas. Sinterklaas werd afgebeeld als een bisschop met een mijter en een staf, en hij bracht cadeautjes voor kinderen.

De link met Spanje

De link tussen Sinterklaas en Spanje ontstond in de 19e eeuw. In die tijd was Nederland bezet door Frankrijk en was er weinig aandacht voor het Sinterklaasfeest. Het was de schrijver Jan Schenkman die het Sinterklaasverhaal nieuw leven inblies en de figuur van Zwarte Piet introduceerde.

In het boek “Sint Nikolaas en zijn knecht” uit 1850 beschreef Schenkman Sinterklaas als een vriendelijke oude man uit Spanje, die cadeautjes uitdeelde met behulp van zijn knecht, Zwarte Piet. Dit boek werd een groot succes en legde de basis voor de moderne Sinterklaastraditie.

De keuze voor Spanje als thuisland van Sinterklaas had verschillende redenen. Ten eerste was Spanje in die tijd een exotisch en ver land voor de Nederlanders. Het werd gezien als een plek vol avontuur en mysterie. Daarnaast had Spanje historische banden met Sinterklaas, aangezien hij daar volgens de legende zijn bisschopszetel had.

De aankomst van Sinterklaas

Elk jaar komt Sinterklaas aan in Nederland met zijn stoomboot. Deze aankomst is een groot spektakel dat live op televisie wordt uitgezonden. Maar waarom komt Sinterklaas per boot uit Spanje?

De keuze voor de stoomboot heeft te maken met de historische handelsrelaties tussen Nederland en Spanje. In de 19e eeuw werden veel goederen, waaronder sinaasappels, uit Spanje geïmporteerd. De stoomboot symboliseert deze handelsrelaties en herinnert aan de rijkdommen die Sinterklaas uit Spanje meebrengt.

De rol van Zwarte Piet

Zwarte Piet is een controversieel figuur in de Sinterklaastraditie. Hoewel hij oorspronkelijk bedoeld was als de knecht van Sinterklaas, is zijn uiterlijk en rol door de jaren heen veranderd. Tegenwoordig wordt Zwarte Piet afgebeeld met zwarte schmink, een pruik, en kleurrijke kleding.

De oorsprong van Zwarte Piet is te vinden in de Moorse knechten die Sinterklaas volgens de legende uit Spanje meenam. In de 19e eeuw werd Zwarte Piet afgebeeld als een stereotype van een zwarte slaaf, wat tegenwoordig als racistisch wordt beschouwd. Er is veel discussie over de rol en het uiterlijk van Zwarte Piet, en er zijn verschillende aanpassingen gedaan om het personage minder controversieel te maken.

Conclusie

De reden waarom Sinterklaas uit Spanje komt, heeft zijn oorsprong in de 19e eeuw. De schrijver Jan Schenkman introduceerde het idee van Sinterklaas als een vriendelijke oude man uit Spanje, wat de basis legde voor de moderne Sinterklaastraditie. De keuze voor Spanje had te maken met de historische banden tussen Sinterklaas en het land, evenals de exotische en mysterieuze aantrekkingskracht van Spanje voor de Nederlanders. De aankomst per stoomboot en de rol van Zwarte Piet zijn ook belangrijke elementen van de traditie. Hoewel er discussie is over de rol en het uiterlijk van Zwarte Piet, blijft het Sinterklaasfeest een geliefd en belangrijk onderdeel van de Nederlandse cultuur.

Plaats een reactie