Waarom jeuken aambeien

Waarom jeuken aambeien

Aambeien zijn een veelvoorkomend probleem waar veel mensen last van hebben. Een van de meest voorkomende symptomen van aambeien is jeuk. In dit artikel zullen we bespreken waarom aambeien jeuken en wat je kunt doen om de jeuk te verlichten.

Wat zijn aambeien?

Aambeien, ook wel hemorroïden genoemd, zijn gezwollen bloedvaten in het rectum en de anus. Ze kunnen intern of extern zijn, afhankelijk van hun locatie. Interne aambeien bevinden zich in het rectum en zijn meestal pijnloos. Externe aambeien bevinden zich buiten de anus en kunnen pijnlijk zijn.

Waarom jeuken aambeien?

Er zijn verschillende redenen waarom aambeien jeuken:

  1. Ontsteking: Aambeien kunnen ontstoken raken, wat kan leiden tot jeuk. De ontsteking veroorzaakt irritatie en zwelling, wat resulteert in een jeukend gevoel.
  2. Uitdroging: Als je last hebt van constipatie en hard moet persen tijdens het poepen, kan dit leiden tot uitdroging van de huid rond de anus. Uitdroging kan jeuk veroorzaken.
  3. Hygiëne: Onvoldoende hygiëne kan ook leiden tot jeukende aambeien. Het niet goed schoonmaken van het anale gebied na een stoelgang kan bacteriën en ontlasting achterlaten, wat irritatie en jeuk kan veroorzaken.
  4. Overmatig wassen: Aan de andere kant kan overmatig wassen van het anale gebied ook leiden tot jeuk. Te veel zeep of agressieve reinigingsmiddelen kunnen de huid irriteren en uitdrogen.
  5. Huidirritatie: Aambeien kunnen de huid rond de anus irriteren, wat jeuk kan veroorzaken. Wrijving en schuren kunnen de huid beschadigen en jeukende sensaties veroorzaken.

Hoe kun je de jeuk verlichten?

Er zijn verschillende manieren om de jeuk veroorzaakt door aambeien te verlichten:

  • Zitbaden: Neem regelmatig zitbaden met lauw water om de jeuk te verminderen. Dit helpt de huid te kalmeren en irritatie te verminderen.
  • Gebruik zachte toiletpapier: Vermijd ruw toiletpapier en gebruik in plaats daarvan zacht toiletpapier of vochtige doekjes om het anale gebied schoon te maken.
  • Hydrateer de huid: Houd de huid rond de anus gehydrateerd door een milde, ongeparfumeerde crème of zalf aan te brengen. Dit helpt uitdroging te voorkomen.
  • Verander je dieet: Eet vezelrijk voedsel en drink voldoende water om constipatie te voorkomen. Zachte ontlasting kan helpen om de druk op de aambeien te verminderen.
  • Vermijd krabben: Hoewel het verleidelijk kan zijn om te krabben, kan dit de jeuk verergeren en de huid beschadigen. Probeer de drang om te krabben te weerstaan.

Als de jeuk aanhoudt of ernstig is, is het raadzaam om een arts te raadplegen. Een arts kan de oorzaak van de jeuk bepalen en een passende behandeling voorschrijven.

Conclusie

Aambeien kunnen jeuken als gevolg van ontsteking, uitdroging, gebrek aan hygiëne, overmatig wassen en huidirritatie. Gelukkig zijn er verschillende manieren om de jeuk te verlichten, zoals zitbaden, zacht toiletpapier gebruiken, de huid hydrateren, je dieet aanpassen en krabben vermijden. Als de jeuk aanhoudt, is het verstandig om medisch advies in te winnen.

Plaats een reactie