Waarom hoest je

Waarom hoest je

Hoesten is een veelvoorkomend symptoom dat optreedt wanneer de luchtwegen geïrriteerd zijn. Het kan veroorzaakt worden door verschillende factoren, zoals een verkoudheid, allergieën, roken of zelfs ernstigere aandoeningen zoals longontsteking. Maar waarom hoest je eigenlijk? In dit artikel zullen we dieper ingaan op de redenen achter hoesten en hoe het lichaam reageert op deze prikkel.

Wat is hoesten?

Hoesten is een reflexmatige actie van het lichaam om de luchtwegen te reinigen. Het wordt veroorzaakt door irritatie van de slijmvliezen in de keel, luchtpijp en longen. Hoesten kan variëren van een droge hoest, waarbij er geen slijm wordt opgehoest, tot een productieve hoest, waarbij er slijm wordt opgehoest.

Waarom hoest je?

Er zijn verschillende redenen waarom je kunt hoesten. Hier zijn enkele veelvoorkomende oorzaken:

 • Verkoudheid: Een van de meest voorkomende oorzaken van hoesten is een verkoudheid. Het virus dat de verkoudheid veroorzaakt, irriteert de luchtwegen en veroorzaakt hoesten.
 • Allergieën: Allergieën kunnen ook hoesten veroorzaken. Wanneer je allergisch bent voor bepaalde stoffen, zoals pollen of huisstofmijt, kan dit leiden tot irritatie van de luchtwegen en hoesten.
 • Roken: Roken is een van de belangrijkste oorzaken van hoesten. De giftige stoffen in sigarettenrook irriteren de luchtwegen en kunnen leiden tot chronische hoest.
 • Astma: Mensen met astma hebben vaak last van hoesten. Astma is een chronische ontsteking van de luchtwegen, waardoor de luchtwegen gevoeliger zijn voor prikkels en hoesten veroorzaken.
 • Gastro-oesofageale refluxziekte (GERD): GERD is een aandoening waarbij maagzuur terugvloeit naar de slokdarm. Dit kan irritatie van de luchtwegen veroorzaken en hoesten veroorzaken.
 • Longontsteking: Een ernstigere oorzaak van hoesten is longontsteking. Dit is een infectie van de longen die kan leiden tot hoesten, koorts en kortademigheid.

Hoe reageert het lichaam op hoesten?

Wanneer de luchtwegen geïrriteerd raken, stuurt het lichaam signalen naar de hersenen om een hoestreflex te activeren. Deze reflex zorgt ervoor dat de spieren in de luchtwegen samentrekken, waardoor er lucht met kracht wordt uitgeblazen. Dit helpt bij het verwijderen van irriterende stoffen of slijm uit de luchtwegen.

Hoesten kan echter ook leiden tot andere symptomen, zoals keelpijn, pijn op de borst, vermoeidheid en kortademigheid. Het is belangrijk om de onderliggende oorzaak van hoesten te achterhalen om de juiste behandeling te kunnen bieden.

Behandeling van hoesten

De behandeling van hoesten hangt af van de onderliggende oorzaak. In sommige gevallen kan hoesten vanzelf verdwijnen zonder behandeling. Hier zijn enkele mogelijke behandelingen:

 • Rust en voldoende vochtinname: Bij verkoudheid of griep kan rusten en voldoende vochtinname helpen bij het herstel en het verminderen van hoesten.
 • Hoestmiddelen: Hoestmiddelen kunnen worden gebruikt om de hoestreflex te onderdrukken of om slijm los te maken, afhankelijk van het type hoest.
 • Antihistaminica: Bij allergiegerelateerde hoest kan het nemen van antihistaminica helpen bij het verminderen van de symptomen.
 • Inhalatie van stoom: Het inademen van stoom kan helpen bij het losmaken van slijm en het verlichten van hoest.
 • Medicatie voor onderliggende aandoeningen: Als hoesten wordt veroorzaakt door een onderliggende aandoening zoals astma of GERD, kan het behandelen van deze aandoeningen helpen bij het verminderen van hoesten.

Wanneer moet je een arts raadplegen?

In de meeste gevallen is hoesten onschadelijk en verdwijnt het vanzelf. Echter, in sommige gevallen kan hoesten een teken zijn van een ernstigere aandoening. Het is raadzaam om een arts te raadplegen als:

 • De hoest langer dan drie weken aanhoudt
 • Er sprake is van bloed bij het ophoesten
 • Er sprake is van ernstige kortademigheid
 • De hoest gepaard gaat met pijn op de borst
 • Er andere zorgwekkende symptomen optreden

De arts kan de onderliggende oorzaak van de hoest bepalen en de juiste behandeling voorschrijven.

Conclusie

Hoesten is een veelvoorkomend symptoom dat optreedt wanneer de luchtwegen geïrriteerd zijn. Het kan veroorzaakt worden door verschillende factoren, zoals verkoudheid, allergieën, roken of ernstigere aandoeningen zoals longontsteking. Het lichaam reageert op hoesten door de hoestreflex te activeren, waardoor de luchtwegen gereinigd worden. De behandeling van hoesten hangt af van de onderliggende oorzaak en kan variëren van rust en voldoende vochtinname tot het gebruik van hoestmiddelen of medicatie voor onderliggende aandoeningen. Raadpleeg een arts als de hoest aanhoudt of gepaard gaat met zorgwekkende symptomen.

Plaats een reactie