Waarom buisjes in oren

Waarom buisjes in oren

Veel mensen hebben wel eens gehoord van het plaatsen van buisjes in de oren, maar wat houdt dit precies in en waarom worden ze gebruikt? In dit artikel zullen we dieper ingaan op het onderwerp van buisjes in de oren en de redenen waarom ze worden geplaatst.

Wat zijn buisjes in de oren?

Buisjes in de oren, ook wel trommelvliesbuisjes genoemd, zijn kleine holle buisjes die chirurgisch in het trommelvlies worden geplaatst. Het trommelvlies is het dunne membraan dat het middenoor scheidt van de gehoorgang. Deze buisjes zijn meestal gemaakt van kunststof of metaal en hebben als doel om de ventilatie en drainage van het middenoor te verbeteren.

Waarom worden buisjes in de oren geplaatst?

Er zijn verschillende redenen waarom buisjes in de oren worden geplaatst. Hieronder volgt een opsomming van de belangrijkste redenen:

 • Recidiverende oorinfecties: Kinderen die regelmatig last hebben van oorinfecties kunnen baat hebben bij het plaatsen van buisjes. Deze buisjes zorgen ervoor dat vocht en bacteriën uit het middenoor kunnen worden afgevoerd, waardoor de kans op infecties vermindert.
 • Chronische middenoorontsteking: Sommige mensen hebben last van een chronische middenoorontsteking die niet goed reageert op medicatie. Het plaatsen van buisjes kan helpen om de ontsteking te verminderen en de symptomen te verlichten.
 • Gehoorverlies: Wanneer vocht zich ophoopt in het middenoor, kan dit leiden tot gehoorverlies. Door buisjes te plaatsen, kan het vocht worden afgevoerd en het gehoor hersteld worden.
 • Ter preventie van complicaties: In sommige gevallen kan het niet plaatsen van buisjes leiden tot ernstige complicaties, zoals blijvend gehoorverlies of beschadiging van het trommelvlies. Het plaatsen van buisjes kan deze complicaties voorkomen.

Hoe worden buisjes in de oren geplaatst?

Het plaatsen van buisjes in de oren is een relatief eenvoudige en veelvoorkomende ingreep. Het wordt meestal uitgevoerd onder algehele verdoving bij kinderen en onder lokale verdoving bij volwassenen. De procedure omvat de volgende stappen:

 1. De patiënt wordt verdoofd om pijn en ongemak tijdens de ingreep te minimaliseren.
 2. De arts maakt een kleine incisie in het trommelvlies.
 3. Het vocht en eventuele infecties worden verwijderd uit het middenoor.
 4. De buisjes worden in de incisie geplaatst en vastgezet.
 5. Het trommelvlies geneest meestal vanzelf en de buisjes vallen na enige tijd vanzelf uit het oor.

Wat zijn de mogelijke complicaties?

Hoewel het plaatsen van buisjes over het algemeen als een veilige procedure wordt beschouwd, zijn er enkele mogelijke complicaties waar rekening mee moet worden gehouden. Deze kunnen zijn:

 • Terugkerende oorinfecties: Hoewel buisjes de kans op oorinfecties verminderen, kunnen sommige mensen nog steeds last hebben van terugkerende infecties.
 • Verstopping van de buisjes: In sommige gevallen kunnen de buisjes verstopt raken door oorsmeer of ander materiaal, wat kan leiden tot gehoorproblemen.
 • Trommelvliesperforatie: Hoewel zeldzaam, kan het plaatsen van buisjes in zeldzame gevallen leiden tot een perforatie van het trommelvlies.

Conclusie

Buisjes in de oren worden geplaatst om verschillende redenen, waaronder het verminderen van oorinfecties, het behandelen van chronische middenoorontsteking, het herstellen van gehoorverlies en het voorkomen van complicaties. Hoewel er enkele mogelijke complicaties zijn, wordt de procedure over het algemeen als veilig beschouwd. Als u of uw kind last heeft van terugkerende oorinfecties of andere oorproblemen, is het raadzaam om een afspraak te maken met een KNO-arts om de mogelijkheid van buisjes in de oren te bespreken.

Plaats een reactie