Waarom btw verleggen

Waarom btw verleggen

De term “btw verleggen” verwijst naar een specifieke regeling binnen het Nederlandse belastingstelsel. In dit artikel zullen we de redenen en voordelen van het verleggen van btw bespreken.

Wat is btw verleggen?

Btw verleggen houdt in dat de verantwoordelijkheid voor het afdragen van de omzetbelasting (btw) wordt verschoven van de leverancier naar de afnemer van een product of dienst. Normaal gesproken is de leverancier verantwoordelijk voor het berekenen en afdragen van de btw aan de Belastingdienst. Bij btw verleggen wordt deze verantwoordelijkheid echter overgedragen aan de afnemer.

Waarom wordt btw verlegd?

Er zijn verschillende redenen waarom btw verleggen wordt toegepast in bepaalde situaties:

 • Voorkomen van fraude: Btw verleggen kan helpen bij het voorkomen van btw-fraude. Door de verantwoordelijkheid voor het afdragen van de btw bij de afnemer te leggen, wordt het moeilijker voor leveranciers om te frauderen met de btw.
 • Vereenvoudiging van administratie: Voor bedrijven die regelmatig zaken doen met het buitenland kan btw verleggen de administratieve lasten verminderen. In plaats van btw te moeten berekenen en afdragen in elk land waar ze zaken doen, kunnen ze de btw verleggen naar de afnemer.
 • Stimuleren van internationale handel: Btw verleggen kan de internationale handel bevorderen. Het maakt het voor bedrijven gemakkelijker om zaken te doen met buitenlandse klanten, omdat ze niet langer verantwoordelijk zijn voor het afdragen van btw in het buitenland.
 • Bevordering van eerlijke concurrentie: Btw verleggen kan ook bijdragen aan een eerlijkere concurrentie tussen bedrijven. Als de btw wordt verlegd naar de afnemer, hebben alle bedrijven dezelfde verplichtingen en worden ze op dezelfde manier belast.

Wanneer wordt btw verlegd?

Btw verleggen wordt voornamelijk toegepast in de volgende situaties:

 • Intracommunautaire leveringen: Bij leveringen van goederen aan andere EU-landen kan de btw worden verlegd naar de afnemer, op voorwaarde dat deze afnemer ook btw-plichtig is.
 • Bouwsector: In de bouwsector wordt btw verlegd bij onderaanneming. Als een aannemer een deel van het werk uitbesteedt aan een onderaannemer, kan de btw worden verlegd naar de onderaannemer.
 • Verkoop van gebruikte goederen: Bij de verkoop van gebruikte goederen kan de btw worden verlegd naar de koper, op voorwaarde dat deze koper ook btw-plichtig is.

Voordelen van btw verleggen

Het verleggen van btw kan verschillende voordelen hebben, zowel voor bedrijven als voor de overheid:

 • Administratieve vereenvoudiging: Btw verleggen kan de administratieve lasten voor bedrijven verminderen, vooral voor diegenen die internationaal zaken doen. Ze hoeven geen btw te berekenen en af te dragen in elk land waar ze actief zijn.
 • Bestrijding van fraude: Btw-fraude kan worden verminderd door de verantwoordelijkheid voor het afdragen van de btw bij de afnemer te leggen. Dit maakt het moeilijker voor leveranciers om te frauderen met de btw.
 • Stimulans voor internationale handel: Btw verleggen kan de internationale handel bevorderen, omdat bedrijven gemakkelijker zaken kunnen doen met buitenlandse klanten zonder zich zorgen te hoeven maken over het afdragen van btw in het buitenland.
 • Eerlijke concurrentie: Btw verleggen draagt bij aan een eerlijkere concurrentie tussen bedrijven, omdat alle bedrijven dezelfde verplichtingen hebben met betrekking tot de btw.

Conclusie

Btw verleggen is een regeling die wordt toegepast om verschillende redenen, waaronder het voorkomen van fraude, vereenvoudiging van administratie, bevordering van internationale handel en bevordering van eerlijke concurrentie. Het verleggen van btw kan voordelen bieden voor zowel bedrijven als de overheid. Door de verantwoordelijkheid voor het afdragen van de btw bij de afnemer te leggen, kunnen administratieve lasten worden verminderd en fraude worden bestreden. Bovendien kan het de internationale handel stimuleren en zorgen voor een eerlijkere concurrentie tussen bedrijven.

Plaats een reactie