Waarom bewegend leren

Waarom bewegend leren

Bewegend leren is een onderwijsmethode waarbij fysieke activiteit wordt geïntegreerd in het leerproces. Het is een benadering die steeds populairder wordt in het onderwijs, omdat het bewezen voordelen biedt voor zowel de fysieke gezondheid als de cognitieve ontwikkeling van kinderen. In dit artikel zullen we de redenen bespreken waarom bewegend leren een effectieve en waardevolle aanpak is in het onderwijs.

1. Verbeterde concentratie en focus

Een van de belangrijkste voordelen van bewegend leren is dat het de concentratie en focus van kinderen verbetert. Door fysieke activiteit toe te voegen aan het leerproces, worden kinderen gestimuleerd om actief deel te nemen en hun energie te kanaliseren. Dit helpt hen om beter te focussen op de lesstof en verhoogt hun alertheid. Onderzoek heeft aangetoond dat bewegend leren de aandachtsspanne van kinderen kan verlengen en hun vermogen om informatie op te nemen en te verwerken kan vergroten.

2. Bevordering van motorische vaardigheden

Bewegend leren biedt kinderen de mogelijkheid om hun motorische vaardigheden te ontwikkelen en te verbeteren. Door middel van beweging en spel kunnen kinderen hun fijne en grove motoriek oefenen, wat essentieel is voor hun algehele ontwikkeling. Het uitvoeren van fysieke activiteiten tijdens het leren helpt kinderen om hun coördinatie, balans en spierkracht te verbeteren. Dit heeft niet alleen voordelen op korte termijn, maar kan ook bijdragen aan een gezonde levensstijl op lange termijn.

3. Verhoogde motivatie en betrokkenheid

Bewegend leren maakt het leerproces leuk en boeiend voor kinderen. Door actief deel te nemen aan fysieke activiteiten, worden kinderen gemotiveerd en betrokken bij het leerproces. Het maakt leren interactief en stimuleert samenwerking en sociale interactie tussen leerlingen. Dit kan leiden tot een positieve leeromgeving waarin kinderen gemotiveerd zijn om te leren en zichzelf uit te dagen.

4. Stimulatie van creativiteit en probleemoplossend vermogen

Bewegend leren moedigt kinderen aan om creatief te denken en problemen op te lossen. Door middel van beweging en spel worden kinderen gestimuleerd om nieuwe ideeën te bedenken en verschillende benaderingen te proberen. Dit helpt hen om hun creatieve denkvaardigheden te ontwikkelen en hun probleemoplossend vermogen te vergroten. Bewegend leren biedt kinderen de mogelijkheid om te experimenteren, te verkennen en te ontdekken, wat essentieel is voor hun cognitieve ontwikkeling.

5. Vermindering van stress en verbetering van het welzijn

Bewegend leren kan ook helpen om stress te verminderen en het algehele welzijn van kinderen te verbeteren. Fysieke activiteit stimuleert de aanmaak van endorfines, ook wel bekend als “gelukshormonen”, die een positief effect hebben op het humeur en het gevoel van welzijn. Door beweging toe te voegen aan het leerproces, kunnen kinderen stress verminderen en zich gelukkiger en meer ontspannen voelen. Dit draagt bij aan een positieve leerervaring en een gezonde emotionele ontwikkeling.

Conclusie

Bewegend leren is een waardevolle en effectieve benadering in het onderwijs. Het biedt tal van voordelen, waaronder verbeterde concentratie en focus, bevordering van motorische vaardigheden, verhoogde motivatie en betrokkenheid, stimulatie van creativiteit en probleemoplossend vermogen, en vermindering van stress en verbetering van het welzijn. Door fysieke activiteit te integreren in het leerproces, kunnen kinderen op een leuke en interactieve manier leren, terwijl ze tegelijkertijd hun fysieke en cognitieve vaardigheden ontwikkelen. Bewegend leren is een benadering die zowel leerkrachten als leerlingen ten goede komt en een positieve invloed kan hebben op het onderwijs als geheel.

Plaats een reactie