Waarom 2e kerstdag

Waarom 2e kerstdag

2e kerstdag, ook wel bekend als Tweede Kerstdag, is een feestdag die in Nederland op 26 december wordt gevierd. Het is een dag waarop veel mensen vrij zijn en tijd doorbrengen met familie en vrienden. Maar waarom vieren we eigenlijk 2e kerstdag? In dit artikel zullen we de oorsprong en betekenis van deze feestdag verkennen.

Oorsprong van 2e kerstdag

2e kerstdag heeft zijn oorsprong in de christelijke traditie van de kerstperiode. Kerstmis zelf wordt gevierd ter herdenking van de geboorte van Jezus Christus. Na de viering van de eerste kerstdag op 25 december, volgt 2e kerstdag op 26 december. Deze dag staat ook wel bekend als de feestdag van de heilige Stefanus, de eerste christelijke martelaar.

De oorsprong van 2e kerstdag als feestdag gaat terug tot de middeleeuwen. In die tijd was het gebruikelijk om na de viering van kerstmis op 25 december een extra dag vrij te nemen om te ontspannen en te genieten van de festiviteiten. Deze extra dag werd al snel geassocieerd met de heilige Stefanus en kreeg de naam “Stefanusdag”.

Betekenis van 2e kerstdag

Vandaag de dag heeft 2e kerstdag niet langer een strikt religieuze betekenis, maar wordt het vooral gezien als een dag om te ontspannen en tijd door te brengen met dierbaren. Het is een gelegenheid om te genieten van elkaars gezelschap, samen te eten en cadeaus uit te wisselen.

Veel mensen gebruiken 2e kerstdag om te herstellen van de drukke kerstviering op de eerste kerstdag. Het is een dag om te ontspannen, bij te komen en te genieten van de kerstsfeer zonder de stress van cadeaus kopen en maaltijden bereiden.

Activiteiten op 2e kerstdag

Er zijn verschillende activiteiten die mensen op 2e kerstdag ondernemen. Hier zijn enkele populaire bezigheden:

  • Bezoek aan familie en vrienden: Veel mensen gebruiken 2e kerstdag om bij familie en vrienden op bezoek te gaan. Het is een gelegenheid om quality time door te brengen met dierbaren en bij te praten.
  • Wandelingen in de natuur: 2e kerstdag valt vaak in de winterperiode, wat betekent dat het een mooie gelegenheid is om een frisse neus te halen en te genieten van de natuur. Veel mensen maken een wandeling in het bos of langs het strand.
  • Winkelen: Voor sommige mensen is 2e kerstdag een dag om te gaan winkelen. Veel winkels hebben speciale aanbiedingen en kortingen, waardoor het een populaire dag is om te gaan shoppen.
  • Sportevenementen: Op 2e kerstdag worden er vaak sportevenementen georganiseerd, zoals voetbalwedstrijden. Veel mensen gaan naar deze evenementen om hun favoriete teams aan te moedigen.
  • Ontspanning: Voor anderen is 2e kerstdag een dag om gewoon te ontspannen. Dit kan betekenen dat je een boek leest, een film kijkt of gewoon lekker op de bank ligt.

Conclusie

2e kerstdag is een feestdag die in Nederland wordt gevierd op 26 december. Het heeft zijn oorsprong in de christelijke traditie en staat ook wel bekend als de feestdag van de heilige Stefanus. Tegenwoordig heeft 2e kerstdag vooral de betekenis van ontspanning en tijd doorbrengen met dierbaren. Mensen gebruiken deze dag om te herstellen van de drukke kerstviering en verschillende activiteiten te ondernemen, zoals het bezoeken van familie en vrienden, wandelen in de natuur, winkelen en ontspannen. Het is een dag om te genieten van de kerstsfeer en te ontspannen na de hectiek van de eerste kerstdag.

Plaats een reactie